Skip to main content
Till toppen

UTM - Utrymningslarm med Talat Meddelande

Från Ax till Limpa

Scandec:s UTM-avdelning jobbar rikstäckande främst mot elinstallatörer och brandlarmsföretag där in- och utrymningslarm enligt gällande regelverk efterfrågas.  De är även behjälpliga i entreprenader där andra typer av högtalarsystem ska projekteras och installeras.

"Då vi är distributörer gör vi aldrig slutkundsaffärer utan finns med som underentreprenör i olika entreprenader där vi är behjälpliga med allt från Ax till Limpa," berättar entreprenadchef Stefan Tonström.

Stefan fortsätter: "Vi hjälper våra kunder med lösningar av de allra flesta ljudanläggningar vare sig de ska ingå i en säkerhetsanläggning eller vara ett system för utrop och musik. Kunden frågar oss och vi löser det!"

Utbildade, erfarna och certifierade

De tre herrarna som jobbar med UTM på Scandec Sverige har tillsammans över 30 års erfarenhet i branchen. Scandec är självklart certifierade enligt Svenska BrandskyddsFöreningens SBF 2018 med behörig ingenjör för UTM.

Micke förklarar: "Vi arbetar med certifierat materiel och har rätt att skriva anläggarintyg och teckna serviceavtal enligt regelverk SBF 502. Vi är kompletta och åtar oss att se över befintliga UTM-anläggningar och att hjälpa till med uppgraderingar av uttjänta och gamla utrymningsanläggningar. De system vi valt att arbeta med är från BOSCH och 4EVAC. Vi kan även leverera system för tvåvägskommunikation."

Att vara certifierad anläggarfirma kräver att man uppfyller kraven i SBF:s regelverk och såklart efterlever dem. Alla tre utbildar sig kontinuerligt i ljudkunskap, entreprenadjuridik och brandkunskap och har veckovis uppföljning på att rutiner är korrekta och att de arbetar efter den handbok de sagt sig att följa.

Robert fördjupar: Egenkontroller, miljö- och kvalitetstänkande, dokumentation, redundans, kvalitetskontroller av våra leverantörer finns på de många checklistor vi följer. Vi kontrolleras också regelbundet av externt certifieringsorgan att vi uppfyller kraven att vara certifierade."

Fisk, Foto och Fotboll

De tre har ett gemensamt arbetsområde, men de har mycket olika intressen privat, även om deras hobbyer har bokstaven F gemensamt.

Värmdöbon Stefan hävdar att han samlar på hobbyer. "När någon frågar om jag vill vara med på något jag aldrig har gjort förut, är svaret ofta 'ja!', berättar han. "Sedan blir jag uppslukad av något nytt för en tid, men helst kör jag motorcykel dit jag ska."

"Dit" är snart Norge och Lofoten.

"Jag har kört långa motorcykelturer i Norge, men i sommar väntar en av de längre. Hur lång den blir beror på vädret."

Det antyder att hans fru inte kommer att vara med just på denna resa. Då hade de bott på hotell, men i sommar ska Stefan ha med sig tält: "Min viktigaste hobby är att fotografera och då måste jag vara nära naturen."

Du kan studera Stefans fotografier här.

"Åtminstone kan du fotografera tills du blir 80," kommenterar Micke, som pendlar från Uppsala till Hägernäs.

"Vad menar du?" frågar Stefan.

Den lite tystlåtne Micke tittar snett på Stefan, sedan på sina knän: "Jag spelar fotboll, men har blivit för gammal och för dålig. Jag kan dock inte helt lägga fotbollsskorna på hyllan. Just det är nog det enda Zlatan och jag har gemensamt."

Mikael är Scandec:s behöriga ingenjör och därmed vår expert. Han har fått sina norska kollegor att tro att han älskar allt som är norskt och att hans barn bara får titta på norska barnprogram på TV: "Jag skulle aldrig ha sjungit den norska julsången för norrmännen, för nu har det snöbollat på sig," skrattar Micke. Tystlåten men med humor påminner han om att 'stilla vatten har djupa strömmar'

Robert är enligt sig själv inte så lite av en "adrenalinjunkie", ursprungligen från Karlholmsbruk, men bosatt i Uppsala. Det resulterar i en passion för stora motorer och han försöker förklara för sina kollegor: "Jag gillar smallblock 350 till bigblock 632 kubiktum." Kollegorna förstår nog lite, men Robban ser att de inte riktigt är med i hans värld här: "Du kan säga att jag jobbar med motorer till bilar som sträcker sig från Volvo 244 till Camaro från 1968."

Mest jagar han gäddor på över 10+ kilo: "Det är den magiska gränsen!" Robban får stjärnor i ögonen.

"Vad är den största du har fångat?" vill Micke veta.

"9,8 kilo!"

"Oj, var då?"

"Östhammar, men mer specifikt får du inte veta," ler Robban och ser framför sig platsen där han ska bryta 10-kilosgränsen i sommar.

Kontakta UTM-gänget

Stefan Tonström
Stefan Tonström
Affärsområdeschef Entreprenad
Mikael Jansson
Mikael Jansson
Systemingenijör (Behörig ingenijör)
Robert Karlsson
Robert Karlsson
Systemingenijör

Ett urval huvudprodukter

Centralutrustning UTM - Compact, 4x100W, 4ch
Varenr.: 4E-C500-2

Varenr.: 4E-C500-2
Infälld högtalare
Varenr.: 4E-F06-130-ENCT

Varenr.: 4E-F06-130-ENCT
System controller, large
Varenr.: BO-PRA-SCL

Varenr.: BO-PRA-SCL
Desktop LCD call station
Varenr.: BO-PRA-CSLD

Varenr.: BO-PRA-CSLD

Alla UTM-produkter och -tjänster


Användarmeny